Piekarnia / Cukiernia BACZYNA Jacka Różyckiego powstała w 1992 roku. W ciągu 30 lat działania znacznie się rozrosła, by w chwili obecnej zatrudniać 110 pracowników. Jest jednym z większych producentów pieczywa w regionie i największym pracodawcą w Baczynie. Piekarnia posiada 16 sklepów firmowych, w których dostępne jest ponad 250 różnych rodzajów pieczywa i wyrobów cukierniczych. Zakład wyszkolił 170 uczniów w zawodzie piekarz, cukiernik.

Piekarnia/Cukiernia Baczyna przy produkcji korzysta z receptur przygotowywanych przez 12-stu renomowanych cukierników, do produkcji wyrobów wykorzystuje tylko sprawdzone, odpowiedniej jakości półprodukty pochodzące od renomowanych krajowych i zagranicznych producentów. Zarówno piekarnia jak i cukiernia posiadają wewnętrzny system kontroli jakości: każdy wyrób opuszczający zakład jest weryfikowany pod względem jakości i zgodności receptury. Jesteśmy w trakcie wprowadzania HACCP, mamy wdrożony system GMP. Zakład dostarcza towar do swoich punktów sprzedaży jak też do innych odbiorców własnym transportem. Do dyspozycji znajduje się 10 samochodów typu izoterma (wyposażone są w agregaty chłodnicze). Na liście odbiorców Piekarni/Cukierni w Baczynie jest 170 punktów handlowych w północnej i południowej części woj. lubuskiego.